Sunday, June 19, 2016

Rouen: Johanka z Arku kam se podíváš a nejlepší cukrárna Yvonne

Ahoj všem!
_______
První článek série s přehledem 9 dní v Normandii - kudy kam a za kolik v tomto článku: http://food-paper-travel.blogspot.cz/2016/06/dovolena-v-normandii-kazdy-den-jinde.html#more
_______

Rouen bylo po Paříži první město, které jsme při naší loňské dovolené objevovali. Po 135km v autě skrz blablacar jsme se nechali vyhodit u hotelu Astrid, kde jsme složili na jednu noc hlavu. Je hned u hlavního nádraží a můžu ho jen doporučit. Poměr cena výkon byl příznivý:-)

A to bych nebyla já, abych nezačala žrádlem. Ale tohle, to je fakt nej cukrárna, kterou jsme při našem výletu navštívili. Jmenuje se Yvonne (adresa:  119 Rue Jeanne d'Arc), je hned vedle hotelu a najdete tam veškeré typické francouzské dezerty. Já tam snídala i večeřela a řádně si to užila:D






Rouen je nejznámější tím, že zde byla v roce 1431 upálena Johanka z Arku. O jejím příběhu jste nejspíš většinou slyšeli v hodinách dějepisu. Náctiletá nebojácná slečna, která přes tehdejší dobu velela francouzským vojskům během stoleté války s Anglií a skončila v pouhých 19 letech upálená na hranici.

Celkem zajímavá je myšlenka, že ve skutečnosti si zvládla vydobýt své postavení skrz psychickou nemoc. Údajně někdy ve 12-13 letech začala slyšet hlasy a měla vidiny, za což by dnes skončila třeba v Bohnicích, nicméně tenkrát to byl znak napojení na Boha:-) Jinými slovy dokázala ostatní přesvědčit o tom, že jí jen obyčejně nehrabe, ale mluví s Bohem!


Dalším zajímavým faktem, který jsem se dočetla je, že Johanka vlastně nikdy nebojovala. Své vojsko doprovázela a byla odpovědná za strategické plánování, ale v rámci bitvy fungovala spíš jako maskot a aktivně se boje neúčastnila. 


A poslední historickou zajímavostí, kterou Vás zde hodlám obšťastnit (máte radost, co?:D) je fakt, že Johanka nebyla odsouzena k smrti hned, ale na hranici se dostala až na druhý pokus. Když ji Angličané v Rouen soudili, většina bodů provinění se točila kolem toho, že jako žena nosila mužské oblečení a toho, že tvrdí, že mluví s Bohem. Johanka se ke všemu přiznala - respektive podepsala papír, kde se přiznává. Jestli věděla, co podepsala, těžko říct, protože neuměla číst ani psát. Nicméně pod příslibem, že se polepší, byla "jen" strčena do vězení. Za pár dní ji přišli zkontrolovat soudci, kterým Johanka řekla, že znovu slyší hlasy... a tím se dopustila opakovaného rouhání a až nyní byla poslána na hranici. Chůdě jedno, psychicky nemocný....

A zpátky k Rouen:-) Kousek od hotelu se nachází Tour de Jeanne d'Arc, která nás nijak neuchvátila, je to prostě věž, pojmenovaná po Johance, přestože byla postavena 200 let před ní. Věž hrála roli během různých náboženských válek a ano, právě zde byla Johanka vězněna a souzena. Nic moc k vidění tam ale teď není.



O to zajímavější je kostel Johanky z Arku. Na umění moc nejsem, neumím to ocenit, ale že je tahle stavba unikát, poznám i já:-) Postaven byl až v roce 1979, ale právě na místě, kde byla Johanka upálena. Ostatně i ta zvláštně zaoblená střecha má připomínat plameny z hranice....to už nechám na Vás:D Tyhle hluboký úvahy mě vždycky fascinují, protože já - barbar - nevidím nikdy nic:-)


Vlevo střecha, která má připomínat plameny

Velký kříž označuje přesné místo, kde byla Johanka upálena

Procházka kolem Place de Vieux Marché je příjemné potěšení pro oko. Celé náměstí a okolí je plné nazdobených typických domečků a když navíc chytnete trhy, které se zde konají (na rozdíl ode mě) atmosféře nic nechybí!:-)

Při procházce se nezapomeňte mrknout na Gros Horloge, což jsou astronomické hodiny, jejichž mechanismus se dochoval už ze 14. století.

Place de Vieux Marché




V Rouen najdete také klasickou francouzskou katedrálu a kostel St. Ouen, které jsou bezpochyby velmi majestátní, ale přeci jen během cestování po Francii je najdete skoro všude, takže to na tom obdivu trošku ubírá, když vidíte během 3 dní už pátou budovu, které - nám barbarům - připadá stejná jako všechny ostatní:-)











Obědovečeři jsme sfoukli v Holy Cow! Ano...hamburger. Ve Francii. Taky tam nikdo jinej kromě nás nebyl:D Chuťově i cenově fajn a zároveň kompromis, pokud s sebou máte muže, kterej chce MASOOO! (adresa Holy Cow: 38 Rue de la République)




V Rouen bych asi netrávila víc, jak jeden den, s klidem se to vše dá obejít i za odpoledne. Památky tu samozřejmě jsou, ale mně se nejvíc líbila procházka centrem s klasickými barevnými domy...a s eclairem v ruce:-)


Výhled z hotelu, bílá budova s věží je vlakové nádraží 



Po posilnění v Yvonne se tak vydáváme dál směr slavné útesy Etretat!

Mějte se krásně!
K.