Sunday, March 1, 2015

Tip na knížky a dokument - Dělím se o manžela s dalšími ženami (Polygamie a sekty)


Ahoj všem,

spousta z Vás i ze starého blogu ví, že jsem velký milovník dokumentů a non-fiction knížek. Nepohrdnu prakticky jakýmkoli tématem. Většinou narazím na interentu či na goodreads úplně náhodou na nějaké téma a pak u toho zvládnu vydržet dny a týdny, než mám pocit, že jsem toho načetla/nakoukala o daném tématu dost a posunu se dál.

Stejně tak to bylo s FLDS - Fundamentalist Church of Latter-Day Saints. Ono je v současnosti moderní mluvit o ďábelském islámu, ale že i pod nálepkou křesťanství se dějí otřesně věci, o tom už se tolik nemluví. Šup šup pod kobereček s tím. 

FLDS je náboženská sekta, která se "odloupla" z Mormonství - poměrně nového náboženství, jehož zakladatel (samozřejmě hodně zjednodušeně) přišel se svou vlastní vírou, jakožto lepším, tím pravým a dokonalým křesťanstvím. Vedle Bible se řídí také "Book of Mormon" knihou, ale co je pro můj článek podstatné je, že odnoš mormonství - FLDS- je založeno na polygamii.

Umíte si představit, že byste se o manžela, či přítele dělily s dalšími dvěma, ale třeba až dvaceti ženami? Měly byste daný rozvrh, kdy bude v ložnici s vámi, všechny byste s tímto jedním mužem měly děti a vesele je vychovávaly v jedné velké, spokojené rodině?

Já myslím, že každý, kdo se kdy pohyboval v ženském kolektivu ví, že to nejspíš tak jednoduché nebude:-) Přidejte k tomu naprosté vymývání mozků ortodoxním náboženstvím, domácí násilí, intriky, uzavřenou komunitu a naprostou oddanost Bohu a svému muži....a neskutečný příběh je na světě.

Jako první jsem si přečetla knížku od Carolyn Jessop s názvem Escape, v českém (podle mě krapet mimo překladu) s názvem Mormonka http://www.databazeknih.cz/knihy/mormonka-41538.

Carolyn byla v osmnácti letech provdána za muže o 32 let staršího, který v té době už navíc měl 3 manželky. Jak se tři už tak žárlivé ženy budou tvářit na mladou, pěknou a novou dívku v rodině není tak těžké si domyslet. Všichni žijí v uzavřené komunitě v Utahu, všichni vědí všechno a o světě "venku" mají jen matnou představu. Z Carolyn se stane stroj na rození dětí, kdy během dalších patnácti let porodí 8 potomků. Je vystavena denodenní šikaně, ať už ze strany ostatních manželek, tak i ze strany vlastního manžela, který ji nechá hladovět a ne jednou ji odřízne jako nepracující a těhotnou ženu od jakýchkoli peněz.

Carolyn nakonec sebere sílu utéct. S osmi dětmi (jedno s postižením), které jsou proti ní "naočkované", do neznámého světa, který nežije dle zásad, které jim jsou od malička vtloukány do hlavy, vůbec netěší. Carolyn se tak podařilo utéct s 8 dětmi, dvaceti dolary v kapse a uspět i přes mocnou komunitu s neomezenými prostředky, která ji byla několik let v patách.

Knížka se čte sama a člověk jen celých několik set stran kroutí hlavou, jak je něco takového sakra možné. Pod roušku náboženství (jakéhokoli) se dá skrýt leccos. Protože Bůh to tak přeci chce!



Druhá knížka je od Rebeccy Musser s názvem Witness Wore Red. Kniha, vypadá to, není do ČJ přeložena. Velká škoda, třeba se dočkáme!:-)

Příběh je dost podobný, ale Carolyn a Rebecca jsou úplně jiné. Přijde mi, že Carolyn se po útěku nesnažila tolik zviditelnit, narozdíl od Rebeccy, které poskytuje různé interviews a účinkuje v několika dokumentech. Což jí vůbec nemám za zlé. Několik let byla neustále umlčována komunitou FLDS a tak chápu, že si teď ráda pustí pusu na špacír.

Pokud Vám v předchozím příběhu nepřišel věkový rozdíl 18 leté Carolyn a 50 letého manžela tak obrovský, tento příběh přitvrdil. Rebecca byla v devatenácti provdána za 85 letého staříka. Protože to bylo výhodné pro obchod jejího otce, ale oficiální story je samozřejmě taková, že Rulonu Jeffsovi, leaderovi FLDS v té době, se zjevila Rebecca jako poselství od Boha....pffff!!!

Příběh je v lecčems podobný tomu výše. Neustálá vzájemná šikana a intriky manželek. V této "rodině" jich figurovalo snad 40? Desítky dětí a další šikana mezi nimi, kdy se často vzájemné problémy manželek vybíjely na dětech, aka nemám ráda tvoji mámu (se kterou se dělím o manžela) a proto tě zřežu do bezvědomí páskem atd.

V tomto příběhu je navíc šokující fakt, že v momentě, kdy Rulon Jeffs zemře, jeho manželky přebere jeho syn! Se vším všudy, včetně plnění manželských povinností. A opět, je to bráno jako samozřejmost, protože Bůh to tak přeci chce. 

Velká část knihy se zabývá i životem Rebeccy po útěku a celkem se mi líbí, jak popisuje, že i po útěku není život jednoduchý a že přestože ze sekty unikla, pronásleduje ji její předchozí život i nadále a prakticky ji částěčně rozbíjí i manželství, které uzavřela venku. 

Rebecca se angažuje i v soudním stíhání Warrena Jeffse (syna původního manžela, který si ji převzal) a od toho je i vytvořen i název knihy. Rebecca si bere k soudu červenou, což je barva, která je pro ženy v FLDS zapovězena. 

Opět fascinující příběh.


K oběma knihám není od věci vzít si tužku a papír :D Vzhledem k tomu, že každý je tam ženatý s každým a moje děti jsou tvoje děti, občas mi dělalo problém se orientovat v tom, kdo je kdo. Bodeť by ne, když jedna osoba je otec, děda, strýc a manžel v jednom :D 


Pokud preferujete dokumenty, mám pro Vás dva kousky. Upozorňuji, že je to silně návykové, člověk pak kliká na další a další videa z nabídky a najednou je půlnoc :D 







 Je libo rodiné foto? Zde manželky Warrena Jeffse:


Četli jste některou z knížek, či něco z podobného soudku? Moc ráda se dočtu v komentářích vaše názory:-)

Krásnou neděli!
K.