Sunday, December 4, 2016

První várka knížek pod stromeček!

Ahoj všem!

knížky jsou pro mě nepostradatelnou součástí vánočního nadělení stejně tak, jako ponožky. Vždy před Vánoci dělám čistku šuplíku, vyházím všechny ponožky, co nemají kámošku a pak se těším, jak doplním stavy po 24. prosinci. Před pár lety jsou pod stromečkem nenašla jediné ponožky a byla jsem fakt zklamaná!:D Rodina se poučila a od té doby nechybí.

S knížkama je to na štíru, čtu poměrně hodně a tak se okolí bojí, že mi dají něco, co jsem už přečetla. Pokud máte v okolí také nějakého knihomila, u kterého si jste jisti, že má doma malé knihkupectví, dnes jsem se snažila vybrat knížky, které v českých knihkupectvích nejsou moc (nebo vůbec) dostupné.

Mix beletrie i tzv. coffee table books Vás doufám třeba inspiruje:-) Bookdepository je anglický megashop, poštovné do ČR je zdarma a trvá zpravidla týden až čtrnáct dní, takže se nebojte, že byste to do Vánoc nestihli. Poslední tip -> často balíček rozdělují, takže pokud objednáte třeba 4 knížky a přijde Vám 1, neděste se, další den pravděpodobně přijde další:-)


1. Everyday sexism
http://www.bookdepository.com/Everyday-Sexism-Laur-Bates/9781471149207?ref=grid-view

Neděste se názvu, nejde o žádnou ultra-feministickou literaturu, která opěvuje vaši vnitřní bohyni. Vůbec ne. Naopak, mě osobně to donutilo se zamyslet nad tím, jak běžný sexismus ve společnosti stále je. Slova jako sexismus a feminismus s sebou stále nesou nemalé stigma, bohužel i u nás v České republice. Feminismus je spíš nadávka a feministku si stále většina populace představí jako muže-nesnášející, chlupatou, hnusnou ženskou, která je jen nešťastná z toho, že ji žádný chlap nechce. Ostatně i já jsem si všimla úšklebků spolucestujících v autobuse, když jsem knihu vytáhla. A je to škoda, protože jsem převědčená, že spousta lidí tuto skvělou knihu ani neotevře, protože má na obálce to odporné slovo sexismus. A ten u nás přeci už dáno není! Ženský můžou volit a řídit a tak co sakra pořád ještě chtějí, že jo?!:-)

Nesouhlasím se vším v této knize. Dokonce mi některé z prezentovaných sexistických vtípků přišly vtipné. I tak bych tuto knihu doporučila všem ženám i mužům, protože Vás to donutí přemýšlet, ať už souhlasně nebo nesouhlasně. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli můj život nějak závažné ovlivňuje sexismus, řekla bych bez přemýšlení, že ne. Ale knížka mě donutila zavzpomínat na několik příhod z mého života a uvědomit si, že jsem se s ním setkala víckrát, než bych si původně myslela. 

Jak píšu výše, spoustu lidí si myslí, že ženy dnes zastávají některé mužské pozice, volí a řídí, takže je vlastně všechno vyřešeno. Ale na příkladech v knížce je ukázáno, že pořád máme co zlepšovat. Kniha je rozdělena na několik tématických kapitol, jako ženy v práci, ženy a mateřství, ženy a vzdělávání a pod. Laura kapitoly staví na příbězích, které jí přes twitter (účet zde) posílaly ženy z celého světa, napříč společenským a sociálním postavením. Uvidíte, že sexismus je bohužel stále přítomný všude. 

Kdo by se už chtěl nadechovat k tomu, že knížka je sexistická, protože zapomíná na muže a ti jsou přeci také sexismu vystaveni....tak v klidu vydechněte, kniha má samostatnou kapitolu s příběhy mužů, kteří jsou sexismu vystaveni taky. Schválně jak dlouho bude trvat vymítit mýtus, že muž přeci nemůže být znásilněn!! 

Dobrou knihu posuzuji i podle toho, že se mi líbí i když s ní třeba nesouhlasím a tohle je přesně jedna z nich. Skvěle napsáno a hlavně vyargumentováno, za mě rozhodně must-read!

2.  Letters of note
Krásná knížka, kterou jsem si přála k Vánocům tuším před dvěma lety. Najdete v ní 100 dopisů, které si vyměňovaly různé známe osobnosti. Je zde vždy foto originálního dopisu a pak jeho přepis, protože někteří teda škrábou, to Vám povím!:-) Je zde třeba dopis Královny Alžběty II. prezidentu Eisenhowerovi, kde mu posílá recept na pravé britské scones, dopis Ghándího Hitlerovi, dopis osmiletého chlapce prezidentu Nixonovi, kde mu vysvětluje, že musí jíst zeleninu, nebo i smutný dopis matky pěti synů, která píše velení US Navy poté, co všech 5 jejích synů zahynulo při útoku na loď, kde sloužili. Moc se mi líbí nápad i zpracování. Je to knížka, která je ozdobou každé knihovny. Mohla by potěšit i nečtenáře, protože to není žádný velký čtení:-)

ZDROJ

3. The Bookshop book

Jednou za čas si vsadím sportku a plánuju, co udělám s těmi miliony. Jedním z nápadů je sbalit do batohu tuto knížku, projet svět a postupně odškrtávat jednotlivá knihkupectví, která jsou v této knize popsána. Autorka do knížky zařadila desítky knihkupectví po celém světě a ke každému napsala nějakou historku. Většinou jde o nějakou zajímavost daného knihkupectví, kdo ze známých osobností tam rád chodil nebo třeba rozhovor s majitelem a podobně. Nutnost pro každého knihomola, co má toulavé boty! Já bych třeba nejradši do Hastings, kde je knihkupectví Boulevard Bookshop, který je zároveň i thajskou restaurací. Stoly jsou mezi regály s knihami, takže můžete jíst Pad Thai a u toho vybírat knížky, paráda!!

ZDROJ


4. Mother's Reckoning

Knížka, která je pro mě v top 10 za poslední rok. Tragédie v Columbine, kdy dva studenti vyrazili do školy se zbraněmi a bombami, s cílem povraždit co nejvíc spolužáků, je známá po celém světe. Sue Klebold - Matka Dylana - nyní po 16 letech napsala knihu s názvem A mother´s reckoning: Living in the aftermath of tragedy. Kniha je podle mě naprostý unikát, protože jsem na nic podobného nikdy nenarazila. Matka vraha popisuje, jak se vyrovnávala s tím, že její dítě, z dobré rodiny, o kterém neměla nejmenších pochybností, je považováno ostatními za monstrum.

Spousta lidí si myslí, že rodiče těch kluků jsou přímo odpovědní za to, co se stalo. Dobrý rodič by si přece všiml, že jeho dítě má problém, schraňuje zbraně a plánuje vystřílet střední školu. Sue ale v knize popisuje, jak je možné že i dobrý rodič si něčeho podobného nevšimne. 

Další téma, kterým se Sue zabývá, je fakt, že ona - jako matka - přišla o své dítě. Její dítě spáchalo sebevraždu a i přes to, že zároveň zabil ostatní, je to pořád její dítě a ona pro něj truchlí. Pod náporem dané tragédie se na tohle trošku zapomíná. Všichni oplakávají oběti masakru a vrahy neoplakává nikdo....tedy skoro. Sue je pořád rodič a své dítě bezpodmínečně miluje. V momentě, kdy je ale celá komunita zasažena takovou tragédií, zkuste si otevřeně stoupnout a říct, že pláčete pro vraha. Spousta lidí vám to dá náležitě sežrat. 

V druhé půlce knihy se Sue soustředí na téma depresí a jiných psychických poruch u náctiletých, které (údajně, přebírám z knihy) často v podobných tragédiích hrají obrovskou roli. Některé symptomy jsou často považováný za příznaky "náctiletosti" spíš než náznak nějakého problému. Když se 17 letý teenager bude zavírat často v pokoji, moc toho nenamluví a bude ráno dlouho spát, většina lidí to přičte tomu, že je to prostě náctiletej puberťák a ti takoví bývají. Málokoho napadne, že to může být příznak deprese či jiné poruchy. 

Ta knížka je opravdu unikát a všem, které tohle téma zajímá, ji vřele doporučuji. Ač se v tom vůbec nepohybuji, myslím, že každý, kdo pracuje s náctiletými nebo ve školství, by si z této knížky mohl něco odnést.

ZDROJ

5. Disrupted 

Máte v okolí nějakého nadšeného mladého podnikatele? Teda pardon, autora/účastníka projektu, start-upu...tak se tomu dnes moderně říká:-) Vtipná, svižná knížka 52 letého muže, který se ocitl jako zaměstnanec jednoho start-upu. Po úspěšné kariéře v žurnalistice, kde se pohyboval v poměrně rigidním světě tradičních novin, se najednou ocitne uprostřed korporátu s lidmi, kterým by mohl dělat otce. Jak se dá čekat, cítí se jako Alenka v říši divů a nevěřícně kouká na to, jak to v takovém moderním Silicon-Valley start-upu funguje. Ač je Dan trošku protiva, tak musím uznat, že jeho kritika naší generace měla co do sebe. Neustálé vyzdvihování toho, že každý je svým způsobem  "spešl" nás nemálo rozmazluje a podle toho to pak vypadá. Nemalá část kritiky padá na fungování trhu se start-upy, valuations, IPOs atd., ale i když se v tom člověk tolik nepohybuje, pochopí, co tím chtěl básník říci. Jde o vtipný komentář "starce", který se ocitně uprostřed firmy, kterou řídí plus mínus moje generace. Nad knížkou se nejednou budete smát nahlas, slibuju! 

ZDROJ


6. Pretty Honest 

Knížka Pretty Honest se dá najít už i v našich knihkupectvích, ale s tvrdou vazbou kolem 650 korun, na bookdepository najdete i paperback za 420 Kč. Knížka pro ženy a dívky, které se o sebe rády starají. Sali je beauty editorka, která se ve světě všech ženských serepetiček pohybuje už pěkně dlouho a rozhodla se své tipy sepsat do knihy. Upřímně, v knížce toho není moc nového, každý, kdo se pohybuje ve světe blogů či beauty videí většinu tipů už slyšel, ale všechno je to tak krásně sepsáno, že jsem knížku přelouskala raz-dva. Moc se mi líbí, že v jednotlivých kapitolách není uvedeno jen co je superskvělýúžasný, ale i věci, které jsou na prd. Nikdo nepotřebuje dvacet různých krému na obličej a deset štětců jen na tvářenku (chtít vs. potřebovat je rozdíl, známe:D). Milá knížka, která se bude v tvrdé vazbě vyjímat i na poličce ve vašem beauty koutku. Shrnula bych to jako pokec s kámoškou, blog, ženský časopis a sarkastický článek v jednom!

ZDROJ

7. You have been publicly shamed

Momentálně za parádní cenu pod dvě stovky! Je to přesně můj styl - mix pop-science, psychologie, reálný život, troška vtipu a nadhledu a voilá, je tu parádní knížka. V této Jon Ronson analyzuje případy, kdy něčí život byl (dočasně) zničen internetovým lynčem. Ze začátku je většinou nějaká blbost, kterou daný člověk udělal a zveřejnil na sociálních sítích. Například žena, která napsala na svůj twitter účet "Going to Africa. Hope I don't get AIDS...just kidding! I am white!" Hloupej vtip s rasistickým podtónem, určený pár jejím přátelům, kteří pochopí, že si dělá legraci. Daná dáma ale měla účet veřejný, někdo to sdílel a pak už to jelo. Její tweet se rozšířil mezi miliony lidí po celém světě, kteří už fakt, že se jednalo o vtip, nepochopili. Chytl se toho třeba i NewYork Times a další velká média. Proč to nesmazala, říkáte si? protože po odeslání tweetu nasedla do letadla a online se dostala až o několik hodin později, kdy už byl její TWEET všude. Slečna dostala desítky výhružných zpráv i dopisů, přišla o práci, tuším že i o partnera. Zasloužila si to? Za jeden blbej tweet? Jon tento a spoustu dalších případů rozebírá zajímavou formou ve své knize. Prostě další knížka k zamyšlení, která se čte sama!:-)
ZDROJ


Následující trojku jsem ještě nečetla, ale padla mi dooka, tak se o ni dělím!:-)

8. Hotel K

Bali je teď všude plno, kdo tam nebyl...jako by nebyl!:-) Jednou ze stinných stránek Bali je vězení Kerobokan, kterému se přezdívá hotel K. Knížka přibližuje, jak to v tomto vězení chodí. Hotel K je totiž místo, kde drobní zlodějíčci spí na postelí s vrahy. Kde do sebe vráží nešťastník turista - uvěznený kvůli jedné pilulce extáze - a hard-core drogový dealer. Jak to v tomto typu zařízení chodí, za peníze si zde obstaráte vše, od domácího kina, po výlet na pláž. Bitky, vraždy, vraždy co mají vypadat jako sebevraždy, to vše zde najdete....a jak asi tušíte, to by se mi mělo líbit!:-)
ZDROJ

9. Small great things

Nejnovější počin Jodi Picoult, srdcovka:-) Líbí se mi, že spousta z Vás si ji také oblíbilo, už v dobách starého blogu. Tentokrát je středem děje smrt novorozence. Jak se dá od Jodi čekat, v knížce bude spousta zvratů, nečekaná zápletka a tradičně spíše smutný konec!

ZDROJ

10. The GCHQ puzzle book

Miluju logické hádanky, testy studijních předpokladů, IQ testy a podobně. Dobrovolně jsem každý rok studia (kromě posledního) chodila na TSPčka jen tak z plezíru, protože mě to prostě baví. (A říkám si, že bych měla jít letos zas, abych zjistila, jak je to s tím mlíkem na mozku...). GCHQ je britská rozvědka (nebo něco na ten způsob) a tato knížka je sběr jejich nej hlavolamů. Ať už těch, které používají (teď už asi spíš používali) během přijímacího řízení, tak těch, které zkoušeli mezi sebou. Jsem zvědavá, jak bych se s nimi poprala!

ZDROJ


Doufám, že se Vám můj vývěr líbil! Příště si dáme něco z místních luhů a hájů!:-)

Mějte se krásně!
K.