Friday, January 6, 2017

4x přečteno: Andor Šándor, Anie Songe, princ Ládík a za lásku do vězení

Ahoj všem! 

konečně se mi podařilo nabrat "předmateřské" čtecí tempo a během svátků a pár dní navíc jsem zvládla 4 knížky! Až na jednu z nich budete jejich autory nejspíš znát a tak je na čase zhodnotit, jestli se jejich knížky jen nevezou na popularitě jejich jména.


1. Andor Šándor: Čeká nás pohroma? 
Ke koupi např. zde LINK

Jak jsem psala na instagramu, miluju Šándora! Jako fakt, je to (dle mého názoru) přitažlivej chlap, charisma z něj stříká na všechny strany a já se u televizní obrazovky u jeho rozhovorů vždy rozplývám. Když na mě v knihkupectví bafla jeho knížka, nemohla jsem ji tam nechat.


Jedná se o jeho paměti a postřehy k současnému i minulému dění. Přestože je knížka rozdělena na kapitoly, prolíná se jeho vyprávění o tom, jak se z obyčejného kluka (i když z vojenské rodiny) stal šéfem rozvědky, přestože měl původně nakročeno na mechanickou rotu. Jeho kariérní postup je obdivuhodný, dokud nedostal od Tvrdíka nečekaně padáka. Popisuje tak i své začátky v soukromém sektoru jako bezpečnostní poradce. Mimo jeho život je zde spousta glos současného dění a politiky, padají tam všem známá jména jako Topolánek, (úchylný) doktor Barták a Lion's club, generál Šedivý,  Petr Pavel, Tvrdík, Vondra, Havel, Zeman, královna Alžběta a další. Šándor také vypráví třeba o tom, jak u nás tajné služby prožívaly útoky 11. září, jak funguje komunikace mezi rozvědkami z různých zemí a podobně. Jsou zde i glosy historických událostí, většinou z komunistické historie a období 1. a 2. světové války. Knížka se četla fakt skvěle, číst knihu moudrých lidí je pohlazení po duši! Líbí se mi, že pan Šándor umí psát tak poutavě, že i když s některým názorem nesouhlasím, ráda si jej přečtu, protože jeho argumentace má úroveň. 

Jediné, co bych knížce vytkla je trošku populistický název, který podle mě cílí na lidi, kteří ve finále moc nečtou (kauza Lídl, slušní Češi, víte jak...). Ta knížka rozebírá, jestli nás čeká nebo nečeká pohroma asi na posledních pěti stránkách a navíc je původ pohromy dle něj někde úplně jinde než u migrantů, jak podle mě ten nápis podprahově působí, ale možná se to zdá jen mně. 

Pokud rádi čtete názory chytrých lidí, knížka Vás rozhodně osloví, v mé knihovně bude mít četné místo vedle Hubálka nebo Honzáka, je to podobný styl:-)


2. Anie Songe: Továrna na sny
Ke koupi na adrese http://tovarnanaradost.cz/, ale bohužel momentálně vyprodáno. Chystá se už druhý dotisk! 

Se Vám přiznám, jo. Zatím mě nikdy žádná blogerská knížka neoslovila. Myslím tím natolik, abych si ji vůbec byla ochotná koupit. Přijde mi, že většina z nich hlavně cílí na uplně jinou věkovou kategorii. Výjimkou je snad Šťastná kniha, která byla výborná, ale tam zas Báru uplně nepovažuji za tu mainstreamovou blogerku. Stejně tak kuchařky foodblogerů. Tak zpátky k Továrně!

Knížka Anie je pohlazení po duši a konečně počin pro mou věkovou kategorii. Příběhy z Ániného života, ať už o tom, jak že se teda dostala na to snové Bali, nad jehož fotkami u ní na profilu nejspíš kolektivně slintáme, až po ne až tak veselé zážitky třeba ze střední či z Londýna. Anet i tyto smutné historky podává tak, že Vám zůstane úsměv na tváři. Jindy se člověk musí vyloženě smát nahlas, třeba u popisu toho, jak "Lukáš nechápe..." protože kdo žije v partnerství s mužem, musí v tom najít toho svého taky:D Trošku jsem se bála, aby knížka nebyla až moc sladká a moc "motivační". Těžko se to vysvětluje, ale víte, jak některé lifestyle/motivační/buďte šťastní blogy občas strašně tlačí na pilu a mně to sluníčko a jednorožci všude lezou na nervy... Tak přesně taková ta knížka není, je to spíš fajn poukázání na to, že i když se ne vždycky daří, je potřeba se tomu umět zasmát a jít dál. 

V knížce je sem tam nějaká stránka k doplnění či vybarvení, což je za mě jediný mínus, protože mi to tam přišlo trošku navíc a působilo to na mě jako "nahánění stránek". Knížka je už tak celkem krátká a já si nechci vybarvovat, chci číst, co zas ten Lukáš kde vykoumal a co za originální výmluvu má Sádra! 

Knížka má navíc nádherné ilustrace, které ocení i takoví neestéti jako já. Anie se fakt povedla! Prý se chystá další, tak se už teď nemůžu dočkat. Oroduju za aspoň jednou tolik stránek! 


3. Eva Urbaníková: Nakresli mi vítr
Ke koupi např zde: LINK

Slovenská autorka Urbaníková je natolik populární, až jsem o ní slyšela o Vánocích poprvé, za což už se mi pár lidí vysmálo, tak se klidně přidejte:D Tento příběh je inspirovaný skutečnou událostí a jak už asi tušíte, zas jde o kapitolu z černé kroniky. Budiž mi omluvou, že jsem si knížku nevybrala sama, ale dostala jsem jí pod stromeček od manželovy maminky, která se mi umí trefit do vkusu!

Marcela, zdravotní sestřička, se po návratu z mateřské rozhodne změnit povolání a místo do nemocnice nastoupí do finančního sektoru, kde ji rychle a ráda zaučí její vlastní tchýně, s jejímž synem má dvě děti. Začne se jí rychle dařit, ale čím víc se jí daří v práci, tím míň se jí daří v manželství. Její manžel je trošku budižkničemu, zajímají ho jen jeho psi (výstavy atd.) a ona tak živí nejen děti a domácnost, ale i manžela. Její úspěch je trnem v oku i tchýni, která jí začne házet klacky pod nohy a dělat jí různé naschvály, třeba rozesílat erotické maily klinetům pod Marceliným jménem a podobně. Hudruje i do syna, který je v důsledku toho přesvědčený, že ho Marcela podvádí a celkově se tak jejich manželství sype. Žijí už spíš jen vedle sebe, když si Marcela najde milence, se kterým za krátko otěhotní. Jak už to u těchto žen bývá, jde opět o chlapa s holým zadkem, kterého si Marcela kupuje drahými dárky a udělá tu největší blbost - sáhne na peníze svých klientů. Vytlouká klín klínem, tchyně ji u klientů pomlouvá a štve všechny proti ní. Abych to zkrátila, tak na Marcelu je eventuelně podáno trestní oznámení a skončí za mřížemi kvůli podvodu a zpronevěře. Vykašle se na ni jak milenec, tak původní manžel a zůstanou jí jen děti a rodiče, o které se naštěstí může opřít. Příběh je Marcelou vyprávěn zpětně z vězení a končí současností. Jestli má její život happyend nebo ne Vám nepovím:-)

Jediné, co bych k tomu ještě řekla je, že Marcela pořád naznačuje, že sice udělala něco, co neměla, ale vlastně šlo o nedorozumnění a stačilo jí dát víc času a že to vlastně dělala z lásky. Ač je mi jí líto, tak pro to moc pochopení nemám, protože udělala fakt kravinu, do které ji navíc nikdo nenutil. To, že si chtěla koupit něčí lásku, bylo jen a jen její rozhodnutí...a pěkně pitomý!

Knížka se četla sama a hodně rychle, za dva dny bylo hotovo a rozhodně se podívám po dalších knížkách Urbaníkové, jestli máte nějakou oblíbenou, sem s ní!


4. Ladislav Zibura: Pěšky mezi budhisty a komunisty
Ke koupi např. zde: LINK

Princ Ládík. Spolu s Ferim a Přibáněm jedna z nejviditelnějších postav českého fejsbuku. A já ho mám ráda. Myslím, že jde o osobu, kterou jde jen milovat nebo nesnášet. Je to student, navíc takového pochybného oboru jako je žurnalistika, považte. Je to hipster, pije kafe v kavárnách, kde chce heslo na wifi a ťuká do macbooku vtipné historky a postřehy, nepovažuje islám za zlo a všechny muslimy za hrdlořezy a nebojí se o tom veřejně psát....takže zaručeně musí určité skupině lidí lézt na nervy:D

Jeho minulou knížku o pochodování do Izraele jsem nečetla, ale byla jsem na jeho projekci (dokonce dvakrát) a moc se mi to líbilo. Je to takovej můj "gympláckej" styl humoru a královsky jsem se bavila. Tato knížka je o jeho posledním výletu, kdy Ziby pěšky pochodoval Nepálem a Čínou. Jde o popis cesty, co ho tam potkalo (a nepotkalo), postřehy o místních obyvatelích, kultuře a jídle. Párkrát jsem se zasmála nahlas a bohužel si u některých historek říkala, že něco podobného by se přesně stalo mně. Někteří z nás ty kalamity prostě přitahují! Nechybí nasáčkování k cizím lidem domů na jídlo (ať už vědomky či nevědomky), účast na slavnostním pochodu k založení komunistické strany (toto nevědomky), spánek na hrobě či několik setkání s policií. Snad jen ta konverze k jinému náboženství tam tentokrát chybí.

Knížka je proložena reáliemi z daných zemí, což se mi moc líbilo, protože tam byly fakt celkem neobvyklé postřehy jak o Nepálu tak o Číně. Jediné, co se mi nelíbilo, byly básničky...většinou byly trapné, promiň, Ládíku:-(

Až bude v Brně projekce, určitě zas půjdu!

A to je pro dnešek všechno!

Mějte se krásně!
K. 
-----------------------------------------------------

V článku jsou použity affiliate linky knihkupectví Martinus. Nákupem přes jejich proklik podporujete mou závislost na knížkách, děkuji!! :-)