Wednesday, August 12, 2015

Sdílím, sdílíš, sdílíme: Mé zkušenosti s Airbnb a Blablacar

Ahoj všem!

nejvýraznější položkou mého cestování je většinou letenka (či jiná doprava) a ubytování. Potom mám taky speciální budget na dortíčky, ale to je jiná:D

O tom, jak ušetřit na letenkách, jsem již psala zde, a dneska v tom budeme pokračovat!

1. Blablacar

Při mé dovolené ve Francii předminulý týden jsme jeli jen a jen přes blablacar a ušetřili jsme na tom přes 150 eur, oproti veřejné dopravě. A to fakt netroškařím. Za jednu jízdu autem jsme za dva lidi zaplatili stejně, co bychom zaplatili za vlak za jednoho.

Jak to funguje?
Blablacar je obdobou našeho jízdomatu tedy funguje na principu sdílení nákladů s ostatními lidmi. Kdo někam jede a chce přidat na benzín, nahodí svou jízdu na web a vy se k němu můžete přidat. Blabla je populární zejména v zemích Beneluxu a ve Francii, ale najdete tam opravdu skoro všechny evropské země. 


Jak zaplatit a kolik se dá ušetřit?
Hodně! Zde příklad, pokud poletíte z Brna do Eindhovenu s cílovou destinací Amsterdam:

Vlak Vás vyjde na 18,80 EUR 
Autobus na 19 EUR
A blablacar: 8-10 EUR
Zvrchu: Vlak, Bus (zpáteční), Blablacar

Cenu tedy víte dopředu a nic Vás na místě nepřekvapí. V Holandsku například platíte v hotovosti řidiči, ve Francii se platí dopředu kartou. Když si jízdu objednáte a řidič ji potvrdí, na kartě se Vám zablokuje (předem) příslušná částka. Vy obdržíte SMS kód, který dáte řidiči po uskutečnění jízdy. Ten pak tento kód zadá do aplikace a tím se peníze strhnou. Hotovo, vyřízeno. 

Výhody?
Samozřejmě cena, co se budem povídat. Nicméně další výhodou je to, že často jezdíte s místními, kteří Vám dají pro dané místo spoustu tipů. Poradí kam zajít na jídlo, jaké památky nevynechat a co naopak vůbec nestojí za to. Často (i když ne vždycky) Vás řidič vyhodí tam, kde si řeknete. Tím, že takhle cestuji zejména v zahraničí, tak se často dozvídám zajímavé věci a naopak se snažím lidem nastínit, že Česko je taky super země a rozhodně stojí za návštěvu! Občas jsem mile překvapena, už jsem jela s Francouzkou, co byla v Praze na Erasmu, s Holanďanem, který sem jezdil za komunismu služebně a měl v zásobě spoustu veselých historek, ale třeba i s Belgičanem, který mrskal všechna jména českého hokejového nároďáku. 

Nevýhody?
Na frekventované trasy, jako právě třeba Eindhoven-Amsterdam, najdete většinou několik spolujízd na každý den, ale pokud budete potřebovat nějakou méně populární trasu, tak se Vám může stát, že zrovna v den, kdy potřebujete, nikdo nepojede. Dále by mohl být problém v momentě, kdy s sebou máte nějaký loďák, nicméně každý řidič většinou v nabídce uvádí, jestli se mu do auta vejdou zavazadla a případně jak velká. Problém může být případně ještě jazyková bariéra, ale tam si jen nepokecáte a jízda proběhne za zvuku rádia:-)

Bezpečnost
Myslím, že většina lidí je k těmto službám skeptická zejména kvůli bezpečnosti. Protože jasně, lezete s cizím člověkem do auta. Nicméně celá služba funguje na principu "důvěry", kdy každý řidič i pasažér službu využívající dostane hodnocení. To je všem veřejně přístupné a vy si tak můžete naprosto v klidu vybrat řidiče, který má za sebou již několik (pozitivních) hodnocení. Můžete si například vybrat řidiče ženu a dle profilové fotky vybrat někoho, kdo vypadá jako nejméně pravděpodobný sériový vrah:-) Mám za sebou skoro 20 jízd a nikdy jsem neměla žádný bezpečnostní problém. Což samozřejmě neznamená, že se nemůže nic stát, nicméně když dáte do google blablacar safety problems nenajdete prakticky nic (na rozdíl od Uberu). 
Hodnocení obdržené

Hodnocení dané (co je to bootable nevím, tam mělo být jen able :D) 

Tipy do začátku:
Propojte svůj profil se sociální sítí, ověřte své telefonní číslo a email a nahrajte si profilovou fotku (na které nevypadáte jako sériový vrah). Vzbuzuje to u ostatních víc důvěry. Pokud s celým blablacar začínáte, zkuste na poprvé vybrat zkušeného řidiče, který má na profilu víc hodnocení a nebojte se mu říct, že je to pro Vás poprvé. Ujistěte se, že je Vám naprosto jasné, kde máte čekat. Někteří to mají napsané už v nabídce, s jinými se budete muset domluvit, kde Vám to bude vyhovovat. Po zamluvení jízdy získáte na řidiče i telefonní číslo, takže si ho uložte, ujistěte se, že máte nabitý svůj mobil pro případ zdržení/nouze a pak už jen šťastnou cestu!!:-) 


2. Airbnb

Zde místo auta sdílíte své bydlení, což může být někomu ještě více proti srsti, než sdílet sedačku v autě. Nicméně s Airbnb mám zkušenosti jak jako hostitelka, tak jako host a opět Vám to můžu jen a jen doporučit. 

Jak to funguje? 
Jednoduše se za poplatek ubytujete u někoho doma a naopak za nějaký ten peníz pronajmete svůj pokoj/byt/chalupu nějakému cestovateli. Na stránce zadáte kam chcete jet a vesele můžete brouzdat desítkami a stovkami bytů. Jsou k nim vždy obrázky a detailní popis a tak je jednoduché si vybrat něco, co Vám maximálně vyhovuje. 

Jak zaplatit a kolik se dá ušetřit? 
Platba probíhá předem skrz web kartou, tudíž když přijedete na místo, vše už je uhrazeno a nemusíte se o nic starat. Web Vám vždy ukáže finální cenu, ale pozor, ta úvodní stránka ne. Takže zde příklad ubytování v Tel Avivu:

Cena za ubytování je sice 56 EUR na noc, ale k tomu je potřeba připočítat:
23 EUR za poplatek za úklid - to si určuje hostitel sám
35 EUR poplatek Airbnb za službu, což je 6-12% a záleží i na lokaci apod.

Nicméně než to odkliknete, uvidíte finální sumu a na místě Vás už nic nepřekvapí. 

Ušetřit se dá, ale záleží, jaké máte požadavky. Pěkný byt v centru města Vás pravděpodobně vyjde levněji jako pěkný hotel. Čím víc Vás jede, tím větší jsou pak většinou ušetřené peníze. 

 Z mé zkušenosti se to moc nevyplatí pro ty, kteří jezdí extrémně low-cost a spí třeba v dorms (více postelí na pokoj) hostelech. Obecně pro jednoho low-cost solo cestovatele se to vyplatí málokdy. 

Výhody? 
Výhodou může být opět cena, ale taky ne vždycky. Například v Tel Avivu se nám to vyplatilo, teď ve Francii vůbec a bylo levnější si booknout hotel. 

Nicméně můžete bydlet v bytě s kuchyní, verandou, bazénem, v bytech atypických, unikátních, mimo turistická centra i naopak přímo v centru dění. Tím chci říct, že si skutečně můžete často vybrat něco přesně podle svého gusta a pokud netrváte na co nejvíc low cost cestování, tak za průměrnou cenu hotelu většinou seženete nadprůměrný byt/pokoj. 

Další výhodou je opět to, že bydlíte u místních, takže se mnohem lépe nasává místní atmosféra. Můžete získat spoustu tipů na to, co navštívit, kde se najíst a čemu se vyhnout. Někdy Vás hostitelé třeba přizvou k večeři či k snídani a celkově se z Vás může stát takový "výměnný student na výletě v rodině". Počítejte ale s tím, že lidé často pronajímají ten svůj pokoj v momentě, kdy jsou sami pryč (jako já:-)) a tak je tam nemusíte vůbec potkat, případně je potkáte jen u předávky klíčů. 

Nevýhody?
Ať se snažím jak se snažím, nemůžu moc na žádné přijít:-) Jediné, co mě napadá, že každý má trošku jinou představu toho, co je to "uklizeno". Takže ač bych řekla, že všechny byty dodržují samozřejmě určitý standard, tak se může stát, že třeba Váš pokoj bude připravený a uklizený, ale v obýváku bude věšák s mokrým prádlem a ve dřezu špinavé nádobí, ale to je prostě proto, že tam ten hostitel normálně bydlí!:-) 

Bezpečnost
Zde platí to samé co v blablacar. Každý má na svém profilu hodnocení, takže si s klidem pročtěte hodnocení bytu a hostitele, kde byste chtěli trávit dovolenou. Můžete si vybrat jako hostitele ženu, nebo třeba pár, případně rodinu, pokud se tak budete cítit bezpečněji. 
Hodnocení obdržené
Hodnocení dané.


Tipy do začátku:
Řekněte svému hostiteli, že je to pro Vás poprvé, on Vám rád všechno vysvětlí, abyste byli ve finále spokojeni oba. Nechte si ověřit email, telefon, propojte svůj účet se sociální sítí a můžete využít i možnosti nechat se ověřit pomocí ID (pas, občanka). TU samozřejmě nevidí nikdo jiný, než administrátoři airbnb, ale budete pak působit jako důvěryhodnější host. Když si budete zamlouvat pokoj, napište svému hostiteli například proč tam jedete, co tam plánujete dělat, apod., protože se může stát, že to pro Vás nebude úplně to ideální.

Příklad: Psala mi slečna s ročním miminkem, že by u mě chtěla bydlet přes víkend, ale radši jsem jí to zamítla, protože roční miminko v budově pro mezinárodní studenty, kteří občas často dělají čurbes do rána, to mi nepřišlo úplně ono. 

Ujistěte se dopředu, jakým způsobem bude probíhat přebírání klíčů a zda-li tam ten hostitel bude přítomen či nikoli.

Příklad: U mě ubytovávám hosty, když nejsem doma a tak jsem domluvená s kamarádkou, že jim ty klíče předá ona. Postup je jednoduchý, až host dorazí k budově, pošle kamarádce SMSku a ta je přijde vyzvednout a ukáže jim pokoj. K mému překvapení jezdí nemálo lidí do cizí země bez telefonu a žádnou SMSku tak poslat nemůže:-)

Ujistěte se, jakým způsobem máte komunikovat s hostitelem po Vášem příjezdu, obzvlášť pokud on bydlí někde jinde.

Příklad: asi 3x jsem jedné paní vysvětlovala, že nebudu mít přístup na wifi a tak pokud by byl nějaký problém, tak ať mi buď zavolá, nebo pošle SMSku. Samozřejmě mi poslala asi 6 zpráv do schránky Airbnb, které  jsem si bez internetu neměla jak přečíst...


Z pozice hostitele:

Z popisu výše je to nejspíš všechno i tak jasné:-) Pokud máte doma volný pokoj a nechcete ho pronajímat dlouhodobě, zkuste popřemýšlet o airbnb. Stejně tak pokud jste často pryč, tak na airbnb můžete nastavit, v jaká data je pokoj volný a financovat tak zároveň některé své výlety. Hostovi jasně vysvětlete, jak to vše bude probíhat během jeho příjezdu a odjezdu. Zeptejte se ho, jak ho můžete kontaktovat v průběhu pobytu (online/offline), co vše v bytě může a nemůže používat, případně co tam může a nemůže dělat (kouřit, pít alkohol apod.) Dejte mu tip na místní kavárnu, restauraci. Pokud máte možnost a víte, že tam třeba jede poznávat město, dejte mu tip na akce, které se v okolí konají nebo mu třeba vyzvedněte v info centru mapku a nechte mu ji na posteli! 

Hostuji asi půl roku a za tu dobu se mi nic neztratilo. Ze začátku jsem vše zamykala, nenechávala na očích atd., ale teď jsem tam měla přes 3 hosty na stole zrcadlovku a po mém návratu tam stále byla:-) Nicméně náhoda je samozřejmě blbec a tak bych nic cenného kolem ležet nenechávala, pro jistotu. 

Pokud se Vám přihlásí nějaký host a Vám se nezdá, jednoduše ho můžete zamítnout, aniž byste mu museli cokoli vysvětlovat (soráč, vypadáš jako sériový vrah!) a tak dejte na svou intuici...jak se říká, better safe than sorry!

Airbnb má i rychle fungující linku zákaznického servisu, takže pokud by byl nějaký problém, ihned je můžete kontaktovat a oni Vám pomohou.

Chcete do začátku kredit na ubytování?

Pokud ještě nemáte vytvořený účet, je možné získat do začátku kredit 25 USD a to tím, že kliknete na "můj" link ZDE. Za to už jednu noc někde zdarma pořídíte! 

Disclosure: Tím, že se přihlásíte skrz můj link, tak v momentě, kdy využijete nějakého ubytování , získám 25 USD také, to jen tak pro pořádek. Protože jsem to viděla i na jiných blozích, ale ty to jaksi zapomněli říct celé:-) Každopádně je to win-win situace, protože kredit na cestování získáme jak já, tak vy, wohooo! 

Myslím, že to je k airbnb i blablacar už skutečně všechno. Pokud by Vás k tomu napadly jakékoli otázky, tak se neváhejte ozvat dole v komentářích, ráda poradím!


Mějte se krásně!!
K.